Április 9-én mutattuk be a frissen induló konzultacio.sk oldalt. A kezdeményezés célja, hogy a felvidéki magyar polgárok első kézből szólhassanak hozzá az aktuális politikai kérdésekhez. Az MKP ezzel a kezdeményezéssel is szeretne elmozdulni a közvetlen demokrácia irányába, jobban bevonva a választókat a politikai döntéshozatalba.

Az országos felmérések nem tükrözik a magyarok véleményét

A konzultációs oldal lehetővé teszi, hogy nemcsak országos kérdésekben kérjük ki a választók véleményét, hanem regionális témákban is megszólítsuk a környéken élőket, tehát csak azokat, akiket az adott kérdés közvetlenül érint.

Ez a módszer gyors és hatékony lehet, amivel valós információkat kaphatunk, miképp áll a közösségünk, mi a véleménye, hiszen a szlovák közvélemény-kutatók általában nem vizsgálják a felméréseik során a felvidéki magyarok álláspontját.

Jelenleg a magyarság véleményéről a különböző közösségi oldalakon posztoló véleményvezérek bejegyzései alapján szűrhetünk le gyakran félrevezető következtetéseket, de tudatában kell lenni annak, hogy nem mindig a leghangosabban és leghatározottabban szólók képviselik a többség véleményét. Ez az oldal segíthet abban, hogy a csendes többség is kifejezze a véleményét.

Nyolc kérdésre válaszolhattak

Az első közösségi konzultáció április 30-ig volt elérhető, ez alkalommal nyolc kérdésre lehetett válaszolni, amelyek a február 29-i választások eredményeire, illetve a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre vonatkoztak.
Az online kérdőívet 606-an töltötték ki, többségében 18 és 45 év közötti szlovákiai magyar választópolgárok. Közülük 587-en vettek részt a február 29-i választáson, 542-en elmondásuk szerint magyar, 45-en szlovák pártra vagy pártszövetségre adták le a voksukat.

A kérdőívből kiderül, hogy a válaszadók többsége elégedetlen a februári választások eredményével – 307 ilyen válasz érkezett. 284 válaszadó részben elégedett, ötüknek nem volt határozott véleménye, s mindössze tízen jelezték, hogy maradéktalanul elégedettek a választások eredményével. A legtöbb válaszadó a kormányváltást jelölte meg a választás legfőbb hozadékának (453), sokan elégedettségüket fejezték ki annak kapcsán, hogy a Smer-SD alulmaradt (237), és nem erősödött meg Kotleba pártja (195). 155 válaszadó elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kimaradt a parlamentből a PS/Spolu pártszövetség. Mindössze 61 válaszadó jelölte meg, elégedett amiatt, hogy Igor Matovič alakíthatott kormányt.

A válaszadók a leginkább amiatt elégedetlenek, mert nem jutott be a parlamentbe a Magyar Közösség Pártja – 414-en válaszoltak így. 401-en ugyanakkor amiatt elégedetlenek a leginkább, mert nincs magyar képviselet a parlamentben. 44 válaszadót Igor Matovič kormányalakítása, 40 kitöltőt pedig az a tény tölti el leginkább elégedetlenséggel, hogy a parlamenten kívül rekedt a PS/Spolu pártszövetség. 32-en a Most-Híd kimaradása, 30-an pedig amiatt elégedetlenek leginkább, mert Peter Pellegrini nem folytathatta kormányfőként.

A válaszadók többsége elégedett azzal, ahogy a kormányzat kezeli a koronavírus-járványt. 429-en úgy vélik, a kormány intézkedéseinek köszönhetően sikerült lefékezni a járvány terjedését, további 77-en elismerik, hogy a kormány igyekszik megőrizni a válság idején is a munkahelyeket. 130 válaszadó szerint ugyanakkor a kormány nem jól kezelte a koronavírus miatt kialakult válsághelyzetet, 42-en úgy válaszoltak, hogy a kabinet csak a vállalkozók érdekeit veszi figyelembe.

A válaszadók közül mindössze 180-an érzik magukat felkészültnek a koronaválság gazdasági következményeire, 286-an nem tudták megítélni a válság hatását, 140-en pedig úgy válaszoltak, hogy nem érzik magukat felkészültnek a válság hatásaira.   A legtöbb válaszadó úgy nyilatkozott, hogy 3 hónapra áll rendelkezésére anyagi tartalék – 177-en válaszoltak így. 157-en jelezték, hogy több mint fél évre rendelkeznek anyagi tartalékokkal, 96-an ugyanakkor arról adtak számot, hogy egyetlen hónapra sincs anyagi tartalékuk.

A közösségi konzultáció folytatódik
 

Mivel április utolsó napján a szlovák parlament elfogadta a Matovič-kormány programját, újra Önökhöz fordulunk, véleményezzék, betartotta-e a kisebbségeknek tett ígéreteit a hatalomra került kormánykoalíció.
 

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnöke